Вчителі англійської мови з Тернополя розпочали навчання та
  ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ МАЛЕНЬКИХ МЕШКАНЦІВ ...
Вітаємо лауреатів Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2024»!
Управлінням освіти і науки Тернопільської міської ради отримано
Тернопільські школярі  ТЛ№21- СМШ ім.І.Герети  та учениця ТПШ №1

Новини

Інновації в дії

“Інновації в дії», - саме так можна охарактеризувати потужний старт, конструктивну співпрацю освітян Тернополя в новій формі проведення методичних заходів – в Освітньому #T'mistechkу інноваційних можливостей, яке проходило у період із 14 по 16 листопада 2018 року.   

Автором ідеї та розробником #T'mistechkа є директор Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Іванівна Литвинюк, переможець Всеукраїнського конкурсу «Освітній Оскар – 2017».

Стартувало #T'mistechkо у Галицькому коледжі ім. В’ячеслава Чорновола.

Під час презентаційної локації Г.І.Литвинюк ознайомила присутніх – керівників закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, їх заступників із із структурою освітнього трансфер-містечка,  окреслила основні завдання, поставлені перед методистами ТКМЦ НОІМ; відзначила, що на базі навчальних закладів створено 10 інтегративних локацій/12 підлокацій, у яких в атмосфері співпраці освітяни долучаться до створення компетентнісного методичного простору, моделюватимуть процес реалізації наскрізних ліній відповідно до нового Державного стандарту.  «В успішній команді завжди є якісні очікувані результати, спрямовані на особистість, яка прагне бути успішною в житті і має можливість змінити соціальну сферу нашої держави, - зауважила Галина Литвинюк. – Наше трансфер-містечко має велику чисельність інноваційних елементів. У зміст цієї інноваційної діяльності закладена реалізація реформи Нової української школи».

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначив, що освіта для Тернополя завжди є пріоритетом. Досягнення освітян міста визнані на державному та міжнародному рівнях. Це і якість роботи методичної служби, і результати ЗНО. А метою системи освіти Тернополя є впровадження сучасних методик концепції Нової української школи, оскільки саме освіта повинна максимально швидко реагувати на трансформаційні зміни в державі та відповідати запитам суспільства.

       Начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Похиляк Ольга Петрівна зазначила, що зміни, які відбуваються сьогодні в освіті, потребують радикального переосмислення ролі й місця методичних служб на ринку освітніх послуг. А ТКМЦНОІМ сьогодні — це потужна науково-методична спільнота, одна з кращих в Україні, ефективно працює над  створенням  висококваліфікованого компетентнісного методичного середовища в м.Тернополі. 

          Наталія Харченко, кандидат педагогічних наук, головний редактор педагогічних видань: журналу «Методист», газет «Управління освітою» та «Шкільний світ» відзначила інноваційність, ефективність та актуальність методичних заходів, які започатковані та проводяться в Тернополі. Сказала, що вперше в Україні у тематичному випуску журналу «Методист» видано кращий досвід методистів одного закладу, а саме – ТКМЦ НОІМ, а у наступних журналах – продовження, адже  в одному примірнику не помістилися цінні напрацювання освітян міста. Харченко Н. нагородила міського голову С.Надала, начальника управління освіти і науки ТМР Похиляк О.П. та директора ТКМЦ НОІМ Литвинюк Г.І. дипломами за інновації в освіті та популяризацію провідних педагогічних ідей в журналі «Методист» видавництва педагогічної преси та літератури «Шкільний світ». 

         У роботі презентаційної локації трансфер-містечка взяла участь Представник Академії педнаук Казахстану Шуїншина Шолпан, працює над змістом освіти, реформами середньої  та вищої освіти Казахстану. Гостя відзначила високий рівень надання освітніх послуг у Тернополі та розповіла про пріоритети розвитку освіти у Казахстані.

Директор Галицького коледжу ім.В.Чорновола Марія Баб’юк переконана, що основою трансформаційних змін в освіті є ті заклади, які постійно навчаються, готові до інноваційної діяльності.

У локаціях у практичному форматі з педагогами міста працювали досвідчені та креативні науковці Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка: Барна О.В., Балик Н.Р., Гузар О.В. та інш. викладачі Галицького коледжу ім. В.Чорновола  Глинська М.Л. та Чубей О.О., методисти ТКМЦ НОІМ.  У «Змістовій» локації педагоги міста ознайомилися із шляхами формування іміджу ЗДО, дослідницьких умінь учнів та педагогів через віртуальні лабораторії; ефективністю впровадження моделі High effective Teaching у навчальних закладах; переконалися у важливості та використання  доцільності інтегрованого навчання на уроках відповідно до вимог Державного стандарту;

  У Міжгалузевій лабораторії компетентного методиста в конструктивній співпраці обговорювалися питання «Освітня програма: очікувані результати навчання в контексті ціле покладання освітнього закладу» та «Інноваційний наратив авторських систем діяльності методистів».

У «Методичній» локації заступники з методичної роботи у процесі вправ, ігор, дискусії розглянули тему «Кейс взаємодії педагога та психолога».

Надзвичайно потужною, практично зорієнтованою та ефективною була робота «Експериментальної» локації, у якій педагоги працювали  у чотирьох підлокаціях. Команда креативних і творчих педагогів ТЗОШ № 24 презентувала проект «Інтелект України». В атмосфері конструктивної співпраці інші освітяни міста моделювали процес реалізації наскрізних ліній відповідно до Державного стандарту початкової освіти. 

        Педагоги початкової школи на базі СЮТ знайомилися і педагогічними іграми мультимедійного видавництва «Розумники».  Захоплюючі навчальні програми для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку з інтерактивними вправами, веселими анімованими персонажами, яскравими сюжетами та звуковим супроводом викликають інтерес до навчання, допомагають дитині швидше вивчити новий матеріал із основних шкільних предметів, розвивають логіку, увагу, уяву, креативне мислення та пам’ять. 

      Педагоги-наставники обдарованих учнів працювали в підлокації «ЛЯНОД» над темою: «Обдарована дитина: виявлення, навчання, розвиток». Під час роботи учасники розглянули теорію множинного інтелекту Говарда Гарднеравиди обдарованості.  Зосереджено увагу на роботі лабораторії якості навчання обдарованої дитини та Клубу обдарованих школярів Тернополя, створення осередків КОШТу в освітніх закладах міста.

Методист окреслив етапи моніторингу якості освіти випускників ЗЗСО, наголосивши на динаміці росту навченості учнів за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання з чотирьох основних предметів. Психолог звернула увагу учасників локації на прогнозуванні та проектуванні робити з обдарованими учнями за програмою В.Киричука «Універсал», а також провівши тест «Який твій творчий потенціал».

Було запропоновано модель креативного середовища розвитку особистості. Окреслено етапи роботи з обдарованою дитиною: пошук і підбор, створення умов, цілеспрямована робота з педкадрами, навчальна діяльність, індивідуальна робота з розвитку академічних та спеціальних здібностей учнів, шляхи співпраці з батьками.  

У підлокації «Держстандарт» (ТЗОШ № 16 ім.В.Левицького, учасник пілотного впровадження Держстандарту початкової освіти на локальному рівні) учитель експериментального класу  Роговська Л.І. ознайомила педагогів із особливостями роботи з дітьми за новим Держстандартом. Відповіла на актуальні питання щодо формування розвивального середовища молодших школярів. Наголосила на важливості створення у класі доброзичливого мікроклімату та тісній співпраці з батьками.

     У «Наскрізній» локації  робота педагогів відзначалася креативом, активністю та бажанням творчо і конструктивно працювати в команді.

У рамках локації проведено воркшоп для вчителів української мови й літератури, образотворчого та музичного мистецтва з теми «Mindmapping –  ефективна візуалізація процесу реалізації наскрізних ліній на уроках». Педагоги навчилися складати конспект уроку у формі ментальної карти.

Для представників учнівського самоврядування міста Тернополя, бібліотекарів, учителів громадянської освіти і правознавства та педагогів-організаторів проведено «світове кафе» на тему: «Успішна соціалізація сучасної дитини в контексті синергетичної взаємодії учасників освітнього процесу». Метою заходу було вироблення стратегії спільно дії учасників освітньої діяльності для побудови ефективної освітньої траєкторії дитини, готовності до взаємодії з соціумом на засадах партнерства, презумпції талановитості дитини, інтеграції соціально-громадянських та культурологічних компетентностей.

Для психологів та учителів зарубіжної літератури проведено заняття «Розвиток і гармонізація особистості школяра через   формування  образного мислення». Учасники тренінгу переглянули  і обговорили відеоролик «НУШ. Орієнтація на потреби учня». Відмітили зміну ролі вчителя та учня. Окреслили шляхи формування на уроках на позаурочний час наскрізної лінії «Громадянська відповідальність». Педагоги  переглянули виступи переможців конкурсу «Пропоную прочитати». Група психологів запропонувала рекомендації щодо керування читанням школярів.

Вебінар «Реалізація наскрізних змістових ліній через навчальні предмети як забезпечення формування ціннісних і світоглядних орієнтацій учня» проведено для учителів математики, фізики та інформатики. У режимі он-лайн методист спілкувалася з учителями у 3 підлокаціях. Педагоги у практичному форматі вирішували питання реалізації наскрізних ліній на уроках.

Учасниками тренінгу «Інтеграція LEGO-технологій в освітній процес» (учителі початкових класів, вихователі-методисти ЗДО) ознайомилися з методикою «Шість цеглинок», ігровими та діяльнісними методами навчання у закладах дошкільної освіти та 1-их класах ЗЗСО, які сприятимуть розвитку компетентностей дітей і становленню педагога Нової української школи.

Для учителів природничих дисциплін проведено міні не-конференцію EdCamp «Інтегруємо з елементами формату EdCamp» на тему: «Міжпредметні компетентності в контексті інтегрального навчання як основа синтезу природничих дисциплін». Програма заходу передбачала роботу двох методичних панелей, які включали 12 локацій. У кожній локації було реалізовано тему інтегрованого курсу «Природничі дисципліни».

Інновацію була також робота «Юридичної» локації. Освітяни міста мали змогу отримали в онлайн-режимі відповіді на питання щодо функціонування освітньої галузі, роз’яснення статей Закону України «Про освіту» від досвідчених юристів-практиків Галицького коледжу ім.В.Чорновола та юридичної фірми «Гловак і Партнери». 

       

  В «Інклюзивній» локації фахівці новоствореного в м.Тернополі Інклюзивно-ресурсного центру №1, психологи, соціальні педагоги, батьки учнів міста обговорили питання «Особливості роботи з дітьми з особливими освітніми потребами», адже  відповідно до Концепції Нової української школи важлива роль приділяється інклюзивному навчанню.

       У роботі «Проектно-компетентнісної» локації взяли участь учасники міжнародного та регіонального проектів «Школа сприяння здоров’ю». Педагоги працювали над практичним вирішенням методичної проблеми «Заклади сприяння здоров’ю» - осередки формування проектно-експериментальної компетентності педагога», ділилися досвідом практичного впровадження різних форм та методів роботи з метою збереження життя та здоров’я дітей дошкільного та шкільного віку.

       Учителі української мови й літератури, історії та образотворчого мистецтва знайомилися з особливостями впровадження Інфо-медійної грамотності в навчальному закладі. 

        У «Професійно-моделюючій» локації педагоги працювали на базі вищих професійно-технічного училища та Технічного коледжу. Під час інтерактивного заняття учителі іноземних мов обговорювали питання формування в учнів компетентностей у процесі вивчення іноземних мов за професійним спрямуванням «Туризм». Також проведено освітній хакатон «Базові вимоги щодо викладання математики в процесі здобуття спеціальності «IT».

Теми заходів «Освітнього трансфер-містечка інноваційних можливостей» актуальні, інноваційні та важливі. Освітяни, працюючи у практичному форматі, отримали максимум корисної інформації та цінні практичні поради; навчилися моделювати процес реалізації наскрізних ліній відповідно до нового Державного стандарту. Робота в локаціях сприяла формуванню умінь педагогів застосувати педагогічні принципи і технології відповідно до вимог сучасності та професійному зростанню освітян. 

Слід відзначити плідну роботу методистів ТКМЦНОІМ, яким вдалося реалізувати поставлені завдання, у співпраці з навчальними закладами міста практично втілити у життя освітні інновації відповідно до вимог Нової української школи!

 

Read 521 times Last modified on Середа, 21 листопада 2018 07:10
Поділитися

Керівники

Контакти (upravl.osvita@ukr.net)

м.Тернопіль,
бульвар Т.Шевченка, 1
46000
тел.: 0352525694

upravl.osvita@ukr.net

Top